torstai 19. huhtikuuta 2012

Kirppislöytö Wärtsilän rautarouva-pata: osa 2/2

Otin rautarouvan heti seuraavana päivänä käsittelyyn. Aloitin pesemällä fairylla padan ja kannen
kauttaaltaan ja sen jälkeen aloitin hiomaan ruosteita..

Annoin fairyn vaikuttaa tunnin verran ennen hinkkaamista.















Ostin hiomiseen sinistä patapataa vaikka homma toki olisi onnistunut hiekkapaperillakin,
patapataa on mukava ja helppo käyttää eikä se tuki valuraudan huokosia kuten hiomapaperi.

http://www.cederroth.fi/fi/Tuotemerkit/Kodin-puhdistus/Pata-Pata/

Patapata jatkaa voittokulkuaan aina vaan.









Pataa hiotaan niin kauan että saadaan kaikki ruoste irrotettua eikä vedestä tule
enään ruosteen sävyistä liejua, tässä tapauksessa pataan ja kanteen tuhrautui kokonainen paketillinen
patapataa. Testasin patapatan kanssa karkeata suolaa ja sen avulla homma hoituu vieläkin tehokkaammin.

Vesi alkaa pikkuhiljaa pysymään kirkkaana.















Suolahionnan jälkeen pesin padan vielä kertaalleen fairylla ja sen jälkeen laitoin uuniin 150c
kuivamaan. Padan kuivuttua levitin pullasudilla suolatonta voita ohuen kerroksen
padan sisä ja ulkopuolelle, tämän jälkeen 250c uuniin noin 30min.

Tämän operaation jälkeen pata on valmis kovaan käyttöön, jos haluat varmistua
rasvapolton onnistumisesta voit laittaa muutaman tipan vettä pataan ja katsoa
miten vesi helmeilee pinnassa..


Tällä padalla tullaan porisuttaan vielä usiammat lihat.

Rasvapoltto antaa siistin pinnan.






6 kommenttia:

  1. Moi.
    Bongasin itse vastaavan padan eilen kirppikseltä vitosella, tosin mun on hackman leimalla.
    Onko sulla tietoa Rautarouvan arvosta?

    VastaaPoista
  2. Riippuu varmaan kunnosta aika paljon, alkuperäisessä laatikossaan avaamattomana olisi
    kohtuullisen arvokas. Ei näillä arvoa sillä tavalla ole että myydä kannattaisi, isoimman hyödyn saa käyttämällä ahkerasti;) Kohtuullinen hintapyynti huolletusta olisi varmaankin 50-100euroa kunnosta riippuen, valurautaisissa pannuissa ja padoissa saattaa olla pohjassa halkeamia yms.

    VastaaPoista
  3. Minulla on ollut Rautarouva jo 30 v. Se oli aikoinaan huippudesignia kun kansi on samalla parila. Olen käyttänyt pataa kaikki nämä vuodet. Kerran olen joutunut sen uusintapolttamaan, kun hölmö otin sen kesäksi purjeveneeseen merelle. No arvaahan sen, että ruostetta tuli pintahan.
    Kuivaan padan aina huolellisesti käytön jälkeen hellan levyllä harjattuani ensin kuumalla vedellä ja tiskiharjalla. Sipaisen lämpimän padan pintaan joko ruokaöljyä tai ihraa. Hyvin on rouvani kestänyt. Juuri eilen paistoin siinä pataleivän.
    Hinnasta en osaa sanoa, mutta ei se silloinkaan uutena ihan halpa ollut.
    Kannattaa ostaa jos ehjän jostain löytää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä juttu, löysin tänään toisen samanmoisen padan kirppikseltä;) Pitihän se ostaa pois kuleksimasta.

      Poista
  4. Pari vuotta metsästin samaa pataa, kunnes tärppäsi. Netistä 23€ ja loistokunnossa. Nyt vaan karstan poltto punahehkuun ja rasvanpoltto päälle. Vedän varoiksi kolme kertaa koska tuon hehkun jälkeen ei ole minkäänlaista suojaa padassa.

    VastaaPoista
  5. heippa,mielnkiintoista luettavaa, torissa on huomenissa viimeistään priimakuntoinen samanmoinen Wärtsilän leimalla varustettu rautarouva uutta kotia etsimässä :-)

    VastaaPoista